VIDEO: Om pilea-stiklinger + plantetips og tricks

Beskåret pilea-top

Halløj allesammen og velkommen til plantenusningsland! 

Jeg elsker pileaer (ligesom resten af befolkningen, nærmest) og derfor må jeg også tilstå at jeg efterhånden har vokset et større Pilea-landskab i hjemmet henover de sidste par år. Jeg er ikke en ekspert i den mystiske pengeplante, men har efterhånden taget en del stiklinger fra deres mor, så i den forbindelse har jeg lavet en lille inspirations-video til de af jer, der gerne vil vide hvordan man kan gøre det. Derudover deler jeg et par tips og tricks til at håndtere denne smukke plante, fx når du er nødt til at beskære den. 

I videoen viser jeg hvordan du tager stiklingerne fra deres mor. Det er en ret simpel og nem proces, som mest af alt kræver lidt fingresnilde og en urtekniv. Til omplantningen skal du bruge en potte, Leca-sten, jord og vand. Lad os komme i gang!

 

Plantetips og tricks:

✜ PAS PÅ med vanding! Jeg plejer at vande mine maks en gang i ugen og så lader jeg gerne jorden tørre ud imellem vandingerne. Lad være med at vande, hvis der er gået en uge og din plante stadig er fugtig under overfladen. Overvej eventuelt om din potte mangler et dræn, så din Pilea ikke står og søber i vand i bunden. Det kan den ikke lide!

✜ Det er vigtigt at potten har et dræn – enten med hul i potten, hvor du har en “undertallerken”, der kan samle overskydende vand op, men ellers vil jeg anbefale lecasten, som suger det overskydende vand.

✜ Pilea-stiklingen kan godt tage noget tid om at vokse, fordi den bruger al sin energi på at skabe et solidt rodnet i jordbunden.

✜ Sørg for at Pileaen står i naturligt lys – ikke i direkte sollys.

✜ Drej potten lidt hver dag. Planten vokser og strækker sig efter lyset, så hvis du ikke drejer potten, risikerer du at stammen bliver meget skæv.

✜ Skift til en større potte cirka hvert halve år – afhængigt af hvor hurtigt den vokser. Der skal være plads til rodnettet!

✜ Giv den lidt gødning engang i måneden – jeg bruger almindelig stueplante-gødning.

 

Ranglet pilea-mor

Beskæring af Pilea-mor
Er din Pilea begyndt at hænge med næbet? Er hun begyndt at smide de nederste blade og blevet meget ranglet i det? Det er der råd for!

Jeg har kastet mig ud i at trylle min Pilea-mor om til en bedre udgave af sig selv, efter jeg har forsøgte at puste liv i hende det sidste års tid, hvor hun har fået sværere ved at stå oprejst og holde sig selv pæn. Jeg læste på nettet, at det var muligt at beskære planten, så både top og bund kan leve videre. Denne del af processen vil jeg gerne vise jer i det følgende.

Beskåret pilea-top

Sådan gør du

Først skar jeg toppen af min pilea – jeg skar tilpas langt oppe på stammen, men så der stadig var rigeligt stamme tilbage, der kunne plantes i jorden og derved danne rødder. Det var lidt nervepirrende at gøre, fordi jeg har så meget kærlighed til mine planter, men jeg gjorde det.

Dernæst kom den beskårede pileatop i en potte med lecasten og jord – inden da lavede jeg lige et hul, hvori jeg kunne placere planten i. Det er vigtigt at trykke jorden tæt omkring stammen, så planten kommer til at stå stabilt. Efter planten er placeret fint, skal du huske at vande den godt igennem, idet en fugtig jord giver planten bedre muligheder for at danne et nyt rodnet. Jeg gav den tilmed lidt ekstra gødning til at starte sit nye liv på.

Beskåret pilea
Now we just hope and pray!

Næstefter er det tid til at tage sig af den fine “bund”, der i dette tilfælde både indeholder pileastiklinger, et fint rodnet og selvfølgelig den resterende stamme.

Pilea-stiklinger

Først tog jeg de små pileastiklinger fra (se videoen længere oppe, hvis du vil vide hvordan man gør).

Det resterende rodnet blev plantet i en potte med frisk jord og lecasten. Herefter klippede jeg størstedelen af den resterende stamme. Planten skal nemlig gerne fremadrettet skabe nye blade på stammen og derfor er det vigtigt, at jeg ikke lader stammen blive for høj fra start, for så vil planten bare hurtigt blive ranglet igen.

…… et voila! Nu må tålmodigheden leve, mens vi venter på, at se hvordan pileaen klarer sig i sit nye, beskåret liv. Husk at kæle for din pilea og nus bladene lidt hver dag. 😉

Har du mon mod på at kaste dig ud i det samme?

2

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: