I present to you: Strik No. 54 fra Nameless Knitwear.
Det her er nok et af de mest tilfredsstillende og mest udfordrende strikkeprojekter, jeg har haft på pindene. Jeg blev færdig med jakken i September lige i tide til de kolde måneder. Og jeg synes I skal inviteres med indenfor i patent-varmen sammen med mig!
I dette blogindlæg, vil jeg i en video gennemgå teknikken bag tofarvet patent, som jeg ved, mange er jer ikke har prøvet før. Derudover vil jeg beskrive pasform, strikketeknikker og benævne nogle tips og tricks til at få den flotteste tofarvet patent-jakke. Min jakke er ikke fejlfri og det kommer jeg også til at benævne. Så se dette blogindlæg som en inspiration til at kaste dig ud i det, selvom det måske er svært og nyt for dig – men mest af alt, er det virkelig sjovt at strikke den, kan jeg fortælle!



Strikkeprocessen
Da jeg slog masker op til denne smukke sweater var det ikke uden sved på panden. Jeg havde aldrig strikket i tofarvet patent før og jeg var ret nervøs for hvad jeg skulle gøre, hvis jeg nu for eksempel kom til at tabe en maske. Måske har du det på samme måde? Frygt ej! Jeg vil forsøge at tage dig i hånden, i håbet om, at du får en sjov og lærerig strikkeoplevelse ligesom jeg. Bare husk, at det er godt at lave fejl!
Strik No. 54 strikkes oppefra og ned ved hjælp af raglanudtagninger og strikkes med 2 kantmasker i hver side – disse skal ikke strikkes i patentstrik. I det følgende vil jeg beskrive principperne bag opstart af patentstrik, og hvordan du påbegynder arbejdet med tofarvet patent. Hvis du er mere til det visuelle, har jeg vedhæftet en video, hvor jeg gennemgår det samme ved at strikke en prøvelap. Grib strikkepindene og strik sammen med mig. 🙂
De første 2 pinde, der strikkes, er opstart af patentstrik, hvori der ikke indgår to farver. Slå x antal masker op med din merinotråd – denne tråd vil være den synlige tråd på retsiden, så vær opmærksom på at du vælger den farve, du ønsker mest fremhævet i strukturen. Til en prøvelap vil jeg foreslå dig at slå 25 masker op.
Du starter herefter på følgende måde:
1. pind (retside): 2 ret (kantmasker), *1 maske løst af med tråd foran arbejdet, 1 maske ret* – dette gentages indtil 1 maske tilbage på pinden. Denne strikkes ret.
2. pind (vrangside): 1 ret (kantmaske) 1 vrang (kantmaske), *1 ret, slå om pinden, 1 maske løst af* – dette gentages indtil 3 masker tilbage på pind. Strik 1 ret, 1 vrang (kantmaske), 1 ret (maske).
Du har nu opstartet din patentstrik og er nu klar til at strikke i tofarvet patent. Tofarvet patent dannes over 4 pinde, når du strikker frem og tilbage. I opskriften beskrives de som A, B, C, D.
Du strikker tofarvet patent på følgende måde:
Pind A (retside): 2 masker ret (kantmasker), *slå om pinden, tag 1 maske løst af, 1 r* – dette gentages indtil der er 1 maske tilbage på pind. Strik denne ret. Du skal nu, uden at vende arbejdet, trække arbejdet tilbage til starten af pinden, hvorfra næste pind skal strikkes.
Pind B (retside): Tag to tråde mohair (garnfarve nummer 2), strik 1 ret, tag næste maske løst af med tråden BAG arbejdet. *Strik 1 vrang, slå om pinden, tag en maske løst af* – gentag dette indtil du har 3 masker tilbage på pind, Strik 1 vrang, tag en maske løst af med garnet BAG arbejdet, strik 1 ret. Vend.
Pind C (vrangside): Tag fat i merinotråden. Strik 1 ret (kantmaske), 1 vrang (kantmaske), *slå om pinden, tag 1 maske løst af, strik 1 vrang* – gentag dette indtil der er 1 maske tilbage på pind. Strik denne ret. Før arbejdet tilbage til starten af pinden uden at vende. Her venter dine mohairtråde på dig.
Pind D (vrangside): Tag fat i de to mohairtråde. Strik 1 ret, tag 1 maske løst af med garnet FORAN arbejdet, *strik 1 ret, slå om pinden, tag 1 maske løst af* – gentag dette indtil der er 3 masker tilbage på pinden. Strik 1 r, tag en maske løst af med tråden FORAN arbejdet, strik 1 maske ret.
Du har nu strikket tofarvet patent! Disse pinde gentages i opskriften afhængigt af størrelse.
I opskriften er der ligeledes beskrevet udførligt hvornår du skal lave udtagninger og indtagninger på kroppen. Disse ind- og udtagningsteknikker er meget smukke. Se teknikkerne i de følgende videoer fra Kimmie:
Udtagning:
Højre- og venstrelænet indtagning:
Ekstra tip! Når du strikker rundt på rundpinden, fx ved ærmer eller hvis du strikker i tofarvet patent med en anden opskrift, skal du kun gentage pind A og B. Det eneste, du skal være opmærksom på når du skifter mellem de to farver ved hver omgang er, at 1. farve skal hvile BAGTIL på arbejdet, når der skal strikkes videre med 2. farve. Og farve 2 skal hvile FORTIL på arbejdet, når der strikkes med farve 1. Ellers kommer farverne ikke til at fremspringe på den rigtige måde i strukturen.
Når du har strikket både krop og ærmer, mangler du blot kanten på din jakke, der indeholder knappehuller. Denne kant strikkes i glatstrik og foldes ned. Ribkanten med knapstolper strikkes ved at samle masker op i de kantmasker, du udførligt har strikket hele vejen på kroppen.
Jeg blev især udfordret, da jeg strikkede kanten, fordi jeg synes, den kommer til at flane lidt ved hals og nakke. Dette opdagede jeg først, da jeg tog jakken i brug. Jeg ved, at løsningen er, at slå færre masker op på det stykke, hvor det flaner, men dette har jeg endnu ikke fået rettet til endnu. But I will!


Designet
Den smukke jakke er designet og udførligt beskrevet af Nameless Knitwear. Du kan købe opskriften lige her: Strik No. 54
Designet lever uden tvivl op til det look, det repræsenterer på billedet til opskriften. Hvis du er til et lidt mere oversized look og gerne vil have den rigtig bomberagtig, vil jeg måske anbefale dig at strikke den en anelse større. Jeg synes, ærmerne er lidt korte, men det er der jo en nem løsning på – man kan bare strikke dem længere. 😉
Den smukke skråning på forstykket giver det ellers rå look et meget feminint twist – jeg elsker det!

Garn og tilbehør
Jeg vidste med det samme, at jeg ville bruge det originale garn fra opskriften, fordi jeg synes udtrykket fra garnet er smukt – og jeg forelskede mig i tanken om at få håndfarvet garn hjem fra nogle fluffy får, der har haft det godt. Så mine varmeste anbefalinger går til Handdyed.dk, hvor jeg købte garnet. For en god ordens skyld er dette ikke en reklame, men blot en hjertevarm anbefaling.
Jeg har strikket med en tråd merino 220 – i denne farve. Og strikket med to tråde mohair i denne farve. De smukke farver, der changerer i merinogarnet, gør det ekstra sjovt at strikke, kan jeg berette!
Hvis du køber gavnet, vil jeg garantere dig for at du både får det smukkeste og blødeste kram – og hvem har ikke brug for det…? <3
Knapperne til jakken, har jeg fundet i mine gemmer. De stammer fra min mormors syskrin og jeg synes, de er så smukke med den lille guldkant.
Opdatering d. 7. juni 2021
Jeg har siden dette blogindlægs udgivelse, omstrikket den fine knapstolpe på jakken. Jeg har sagt det før, men det er altid dét værd, at optrevle og ændre på et strikkeprojekt, hvis det ikke helt bliver som ønsket. Jakken havnede mere eller mindre i mit skab, efter den blev strikket færdig, fordi jeg ikke helt kunne stille mig tilfreds med at knapstolpen flanede så meget i nakken. Så kom jeg i tanker om teknikken bag dobbeltstrik, som jeg har brugt til at strikke November Jacket og fandt frem til, at det vil give et mere skarpt udtryk.



Sådan strikkede jeg knapstolpen i dobbeltstrik:
Jeg slog masker op langs kanterne på min Strik no. 54, ligesom angivet i opskriften. Derefter startede jeg i den side, hvor der skal strikkes knaphuller. Jeg havde placeret maskemarkører på de steder jeg ønskede, at knaphullerne skulle strikkes, og så fulgte jeg ellers Kimmie Munkholms udførlige videoer om dobbeltstrik. Jeg slog 14 masker op i den første maske, ved at følge principperne for denne video: Dobbeltstrikket knapstolpe. Antallet af masker du slå op, når du opstarter din dobbeltstrik, har betydning for hvor bred din knapstolpe bliver.
Da jeg kom frem til de områder, hvor knaphullerne skal strikkes, har jeg fulgt denne video: Knaphuller i dobbeltstrik. Dog har jeg strikket hullerne mindre end angivet i videoerne, ved kun at strikke frem og tilbage på pinden i alt 4 gange. Jeg håber det hele giver mening for dig, der læser med her.
Nu er spørgsmålet så bare… har du mon fået mod på at kaste dig ud i tofarvet patent? Og i så fald – hvilke farver? Lad mig endelig høre fra dig – du er altid velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.
Kærlige krymmelhilsner fra Nynne
2
Hej Nynne
Det var dit IG opslag der gav jeg skubbet til at starte min cardigan ( kit lå klar i 2 år ).
Hvordan har du lavet aflukningen på din udgave?
Vh Jannie
Hej Jannie
Hvor dejligt, du har taget springet. ☺️ Jeg har lukket af med italiensk aflukning – og det er det hele værd.
Held og lykke med din. Hvilke farver strikker du mon i?
Kh Nynne
Tak Nynne
Jeg tror også blever italiensk aflukning på min udgave. Merino i farve 12 og mohair i farve 033 fra Handdyed.dk. Det bliver en meget lys strik no. 54.
Forårs frisk udgave
Vedr Strik No. 54: Jeg synes at ret strikken er mere tydelig end vrangmasken i forhold til min patentstrik med 2 farver. Baggrundsfarven er ikke så fremtræden med mindre jeg strækker det. Hvordan har du fået det til det? Det er mega flot. Pft Eva
Hej Nynne
Så fint oplæg, jeg har nu også rodet mig ud i dette projekt, i fint håndfarvet garn! Men, kan det virkelig passe, at man skal strikke med to tråde af mohair? Den er jo super tyk (200m/100gr), havde din også denne tykkelse og længde? Jeg har købt 4 nøgler mohiar til en M, som angivet i opskriften, hvilket giver mig en løbelængde på 400m, hvilket jeg føler er alt for lidt til sådan en hel cardigan, hvor meget brugte du? 🙂
vh. Pernille
Hej Pernille.
Hvor er det spændende!
Ja, det kan godt passe. Jeg brugte to tråde mohair – i alt brugte jeg 3 fed til en str S. Havde købt 4. ☺️
Hilsen Nynne
Vedr Strik No. 54: Jeg synes at ret strikken er mere tydelig end vrangmasken i forhold til min patentstrik med 2 farver. Baggrundsfarven er ikke så fremtræden med mindre jeg strækker det. Hvordan har du fået det til det? Det er mega flot. Pft Eva
Hej Nynne.
Din blog har lige givet mig det sidste skub til at nu vil jeg købe garn og strikke nr 54.
Desværre kommer den nok bagerst i køen efter de bestilte projekter.
Den er så smuk, har længe haft lyst til at strikke den.
Jeg vil bruge det originale garn, men jeg vil købe garnet i en fysisk butik for at se farverne.
Håber de har det i Haderslev, da jeg bor i Aabenraa. Ved du hvor de sælger det Københavns området?
Mange hilsner Lone
Hej Lone.
Sejt, at du kaster dig ud i det! Det er sjovt at strikke og garnet er så lækkert at strikke med. Desværre ved jeg ikke hvor det er til at finde i butikkerne. Jeg købte det selv online.
Rigtig god onsdag til dig!
Hilsen Nynne