Kender I de der vinballoner med deres egne små økosystemer? Jeg synes, de er enormt fede! Det minder mig lidt om dengang, jeg var lille, hvor jeg blev dybt fascineret af flasker med små sejlbåde i. “Hvordan kom de derned?“, tænkte jeg. Jeg kunne slet ikke forstå hvordan det kunne lade sig gøre!
Og jeg synes, dét her er endnu mere sejt! For det er levende ting, der bor i flasken.
Det var Anders, der præsenterede mig for det her projekt. Han havde længe skuet til min søsters tomme vinballon og han endte med at få den i julegave. Han ville så gerne prøve at starte et lille økosystem. Og der skulle ikke meget til at overtale mig! Planter er det hyggeligste i verden!
Om at plante i en kæmpe flaske
I 2018 kastede vi os ud i projektet. Vi havde læst frem og tilbage på nettet om hvad der fungerer bedst og kom frem til at det hele er en balancegang til at starte med ift. jordmængde, fugt og hvilken plante man skal vælge.
Vi var forbi Bauhaus, hvor vi nysgerrigt kiggede efter en lille plante til det her flaskeprojekt. Gerne en plante, der var glad for at bo i et lidt lunt og især fugtigt miljø. Efter nogen tid fandt vi en lille minibregne – som skabt til vores projekt!
Sådan gjorde vi
Først og fremmest fyldte vi jord i flasken ved hjælp af en ganske velfungerende hjemmelavet tragt (Jovist, man kan meget med et stykke papir og noget tape!). Så rodede vi rundt i jorden med en pind, for at fordele det mere jævnt. Dernæst forsøgte vi at lave et hul til planten, så vidt muligt. Herefter kom det mest spændende øjeblik, hvor planten skulle proppes ned igennem flaskehalsen. Det var ikke det sjoveste øjeblik for planten, tror jeg ikke. Den fik i hvert fald en idé om hvordan, det er, at være menneskebaby og blive ploppet ud igennem en meget smal passage. På skønneste vis, formåede jeg ved hjælp af en pind og muligvis lidt magi, at lande planten ned i det gravede hul. Herefter måtte jeg ved hjælp af pinden dække plantens rødder til med jord.
Efter alt det asen og masen med jord, er der som resultat også kommet lidt jord på siderne. Af frygt for at komme til at overvande planten og det omkringliggende miljø, turde vi ikke hælde for meget vand ned langs siderne, så derfor måtte vi lade jorden sidde i siderne og acceptere dette meget simple og rå udtryk af et økosystem (indtil videre).
Håbet på det tidspunkt var, at bregnen ville vokse sig stor og stærk. Vi valgte at holde økosystemet delvist åbent (vi mangler en prop til vinballonen), men målet er at kunne lukke systemet helt af, så planten bare vander sig selv.
Det skal du vide:
- Du skal vælge planter som tåler et fugtigt og tropisk miljø. Kaktus og blomster kan ikke overleve at bo i flasken.
- Du kan vælge mellem at have et lukket økosystem, et delvist åbent eller et helt åbent økosystem. Alt afhængigt af hvad du vælger kan det have indflydelse på hvor meget “arbejde” der er i at holde liv i det.
- Man skal virkelig passe på med at overvande.
- Der kan forekomme kondens på indersiden af flasken, hvilket er naturligt, men du må gerne tørre det af i siderne, hvis det er muligt for dig (det er det ikke for os.).
- En god idé er at bruge Lecasten til at ligge i bunden, så de kan opsuge overskydende vand.
- Bliver din bregne brun, så giv den lige noget tid, før du opgiver den helt. Den skal formentlig tilpasse sig det nye miljø.

Hvordan går det så med hr. Bregne i dag? (Opdateret d. 26/4-20)
Nogle uger efter hr. Bregne blev plantet, begyndte den at blive brun i kanterne og nogle af bladene knækkede af. Jeg var lidt bekymret for den, men pludseligt begyndte den at blive grøn igen og lave nye blade. Jeg tror, den lige skulle have lidt tid til at tilpasse sig sit nye miljø.
De næste mange måneder, begyndte den at vokse sig større og større. Det har været så sjovt at følge med i, og jeg var spændt på om den på et tidspunkt kunne finde på at vokse ud af hullet, haha!

På et tidspunkt for et halvt års tid siden, efter halvandet år som frodig og grøn bregne, begyndte hr. Bregne at blive brun over det hele og falde helt sammen. Jeg var sikker på, at den enten var blevet angrebet af insekter eller simpelthen bare var gået død fordi den manglede næring fra jorden, selvom jeg selvfølgelig stadig giver den vand og gødning indimellem. Efter bregnen havde været brun nogle måneder, begyndte jeg at overveje, om det var på tide at fjerne planten og sætte en ny.. men en dag ser jeg pludseligt, at bregnen havde fået nye grønne blade på de ellers brune grene. Jeg ved ikke hvorfor, men det er som om den har genstartet sig selv – måske pga. efterår eller måske fordi den ligesom andre planter beskytter sig selv, når det er vinter og der ikke er meget lys. Men uanset grundet, er hr. Bregne nu begyndt at skyde sig selv i vejret igen. Se lige så fin, den er!


Hvad tænker I om det? Er det noget I selv kunne tænke jer at prøve af? Man kan sagtens være mere kreativ og lave en masse flotte lag af jord, sten og sand i flasken, afhængigt af hvad man godt kan lide.
3
Hvad for noget jord har du kommet ned i flasken ?
Hej Lise
Jeg har bare brugt almindeligt pottemuld. 🙂
Skal du i gang med projektet?
kh Nynne