Jeg har syet: smock-flæsekjole i genbrugssengetøj

Jeg har genfundet syglæden, efter længere tids pause. Det er sjovt at sidde og fifle med stof og udforme et stykke beklædning, som ikke lige er at finde i butikkerne. I dette inspirations-blogindlæg vil jeg fortælle om mit første smock-kjoleprojekt og linke til relevante videoer med syteknikker – jeg håber, du vil læse med og blive inspireret til at kaste dig ud i dit eget syprojekt.

Nogle af de hyppige spørgsmål, jeg får, er om jeg bruger opskrifter og hvilke. Her kommer det irriterende svar: jeg prøver mig frem! Jeg lærer allerbedst ved at jeg selv får fingrene i sagerne og selv klipper stof efter de ideer, jeg får i mit hoved. Der er selvfølgelig teknikker, jeg har fundet inspiration til og det skal jeg nok komme nærmere ind på – for du behøver nemlig ikke at opfinde den dybe tallerken hver gang!

Smock-kjole med flæsekant

I det følgende vil jeg beskrive klippe- og syprocessen samt teknikkerne, jeg har brugt til at lave kjolen.

Jeg har brugt følgende materialer til at sy kjolen:
→ Symaskine
→ Overlocker (kan sagtens undlades)
→ Sytråd i ønsket farve, der passer til stoffet.
→ Elastiktråd til smock (køb gerne flere ruller, for du kommer til at bruge mere end du tror).
→ 5 mm bred elastik
→ Sengetøj fra genbrug.
→ Overdelsmønster fra Atter (i dét mønster indgår skabelon til ærmer).
→ …… En god portion tålmodighed og en masse kaffe.

Inden du syr

Inden du kan komme i gang med at sy, skal du have klippet dit stof efter designønske. Jeg har syet smock fra brystet og ned til taljen. Hvis du ønsker at gøre lignende efter, skal du gøre følgende for at få helt rette smock-effekt på kjolen:

Mål dig selv om brystet, hvor du er bredest. Husk at måle med BH, hvis du bruger det. Jeg måler cirka 90 cm om brystet. Herefter laver jeg regnestykket: 90 cm x 1,5 = 135 cm. Så skal du lige huske at beregne ekstra centimeter til sømrum og lægge det oveni, fx således: 135 + 5 cm = 140 cm (eller hvor meget sømrum du ønsker). Herefter dividerer du med 2, fordi du lægger stoffet dobbelt: 140/2 = 70 cm.

Herefter måler du hvor lang kjolen cirka skal være. Hellere lidt for lang end for kort, for du kan ALTID klippe stoffet kortere. Jeg klippede stoffet, så det havde en cirka længde ned til mine knæ.

Du skal nu klippe stof. Hvis du klipper i sengetøj ligesom jeg, ligger det allerede dobbelt. Derfor klipper du to stykker stof i bredden 70 cm (det mål vi kom frem til længere oppe) og i ønsket længde. Mit eksempel: 70 cm (bredde) x 80 cm (længde). Du har nu to stykker stof, der kommer til at sidde på dit bryst og ned til knæene.

Hvis du ønsker en lille flæsekant som på min kjole, skal du klippe et stykke stof der er en del bredere, så du kan rynke stoffet ind. Jo bredere den er i forhold til skørtet på kjolen, des mere rynkeeffekt får den. Beregn gerne dobbeltbredde, men en tredjedel bredere end skørtet kan også give lidt flæseeffekt. Prøv dig frem! Længden på flæsekanten, afhænger af hvor lang du ønsker din kjole skal gå ned. Jeg klippede to stykker stof til flæsekant i målene: 90 cm (bredde) x 10 cm (længde) – det er inklusiv plads til at folde nederste kant op. Det får sådan en struttende og fin flæsekant.

Du skal nu klippe to stykker stof til ærmer. Til at udklippe kortærmer har jeg brugt skabelon fra Atter, men du kan snildt bruge mål fra en gammel slidt og måske lidt oversize t-shirt, du klipper ud og bruger som “skabelon” (du kan sikkert finde en i genbrug). Husk at beregne sømrum til dette! Jeg har klippet ærmerne, så der er ekstra stof i bredden til “puf” og så lagt ekstra stof i længden, så du får rette puf og rynkeeffekt nederst på ærmet. Du kan altid fortryde ærmelængden og klippe kortere. Når du skal lave ærmer med puf, bruger du mere stof end du regner med. Du kan se et videoeksempel på hvordan, du klipper ud til pufærmer her ved hjælp af skabelon: Sy et ærme på din smock-kjole

Alternativt, hvis du ikke ønsker pufærmer, men i stedet en kjole med stropper, kan jeg anbefale denne guide fra Maria Møller med beskrivelsen om rynkede “stropper”: Sommerkjole – begyndervenlig syguide.

Syprocessen

Nu skal vi til det, kære Krymlinger! Vi skal sy!

Først og fremmest vil jeg anbefale dig at hive tålmodighedshatten frem og forvent at det tager tid. Smock kræver meget elastiktråd og det skal hele tiden spoles på.

Først overlocker eller zigzagger du alle kanter på dit udklippede stof. Dernæst tager du de to store stykker stof, der udgør både bryst og skørt tilsammen. Disse lægger du sammen ret mod ret og syr sammen i hver side. Du har nu et “rør” med sømrum i hver side. Den øverste del af “røret” udgør toppen af kjolen. Fold kanten i toppen dobbelt og sy den fast med almindelige sting. Det er dén kant, der får en lidt flæse-agtig effekt på brystet og i ryggen.

Du skal nu i gang med at sy smock. Jeg anbefaler dig at se disse to videoguides, så du får et indblik i processen bag smock og hvordan du sætter elastiktråd på spolen og indstiller din symaskine:

Video: How to sew shirr fabric (viser teknikken bag nyere symaskiner)
Video: How to sew Shirring (viser hvordan du sætter på en “gammeldags” spole)

Jeg indstillede min symaskine til en stinglængde på 5. Jeg anbefaler dig, at lave en prøvesyning, inden du går i gang, for at se om smock-effekten kommer tydeligt til syne efter et par omgange. Hvis ikke er din elastiktråd måske ikke monteret korrekt (det skete for mig!).

Smock set fra retsiden.
Smock set fra vrangsiden.

Når du syr smock, syr du på retsiden og rundt, så elastiktråden ses på vrangsiden. Start med at sy første omgang smock oveni de sting, hvor du syede den foldede kant ned. Første omgang med elastik er udgangspunktet for de næste mange centimeter med smock, hvorfor det er vigtigt, du sørger for, at der er samme afstand mellem omgangene – ellers bliver udtrykket skævt. Nogen vælger at tegne streger på stoffet hele vejen ned til ønsket længde inden de syr, så de sikrer sig en lige smocksyning, men jeg brugte bare symaskinens centimeter-mål ved trykfoden som pejlemærke. Prøv dig frem!
Hver gang du starter og afslutter en omgang, skal du huske at hæfte fast, for ellers risikerer du at elastiktråden går løs ved brug. Hver gang, du har syet en omgang, klipper du “tråden fri” og rykker ned på næste “linje” og starter en omgang på ny. Det er lidt bøvlet at skulle gøre sådan hver gang, især når du har syet mange omgange, men jeg synes, det bliver pænest.

Vær opmærksom på at kjolen i starten kan virke meget bred, men efter 3-4 omgange med smock-syning, begynder du at ane at stoffet trækker sig mere og mere sammen. Husk at strække stoffet glat imens du syr rundt, fordi ellers risikerer du at stoffet rynker sig alt for meget sammen og kommer til at sidde for stramt til kroppen (de viser dig i ovenstående videoer, hvordan du skal gøre det).

Sy smock indtil det når til din talje (eller ønsket længde). Prøv den på og se om det passer!

Herefter kan du vurdere længden af skørtet: har skørtet den ønskede længde, eller skal den tilpasses?

Hvis du har klippet stof til flæsekant nederst på kjolen, anbefaler jeg at du folder nederste kant 2 cm op og syr den med almindelige sting, inden du rynker stoffet. Dernæst kan du rynke stoffet. Her kan du se teknikken bag syning af flæsekant og hvordan den påsættes: Rynket flæse
Når du har gjort flæsen klar og den er rynket ind, så den har samme bredde som skørtet, syes den på skørtet ret mod ret. Hvis du har en overlocker kan du overlocke de to kanter sammen på vrangsiden, så finish på kjolen bliver lidt pænere, men det er ikke nødvendigt.

Flæsekant overlocket sammen med skørtet – set fra vrangsiden.

Du har nu syet hele kjolestykket inklusiv flæsekant. Du skal nu til at sy ærmerne på. Det er lidt en kompliceret proces at beskrive her, men heldigvis er Camilla fra A Nordic Knittingtale fabelagtig til at vise det i denne video, så se med her og bliv inspireret: Sy ærme på din smock kjole

Når du har syet ærmerne på kjolen, lavet løbegang på skulderdelen og tilføjet elastik ligesom i ovenstående video, skal du nu folde en kant på cirka 1 cm nederst på ærmet og sy det fast med almindelige sting. Du skal nu i gang med at sy smock for sidste gang. Indstil symaskinen med en stinglængde på 4-5 (ligesom du gjorde på bryststykket). Start med at sy en omgang smock 5 centimeter fra den foldede kant, du lige har syet på ærmet. Sy i alt 2 omgange smock med cirka 1 centimeters mellemrum imellem hinanden. Husk at hæfte enderne, så det ikke trevler. Nu har du fine pufærmer med flæsekantseffekt!

…… og vupti! Sådan laver du en smuk og dejlig smock-flæsekjole, der ikke lige er at finde magen til i butikkerne!

Hvad synes du om kjolen? Er det noget du kunne have mod på at kaste dig ud i? Skriv, hvis du har spørgsmål jeg vil rigtig gerne hjælpe dig. Og hvis du har lyst, må du endelig gerne tagge mig på Instagram under #SymedNynnely , så jeg kan følge med.

2

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: