Jeg har strikket: Vaffelsweater

I present to you… noget så fint som Vaffelsweater!

Det har uden tvivl været min Mount Everest og jeg har optrevlet projektet et par gange, fordi jeg lavede nogle fejl i mønsteret og nogle gange kom til at strikke lidt for løst. Men det er bestemt al bøvlet værd! Jeg elsker den så meget!

Og jeg fornemmer at det gør I også. Mange spørgsmål er i hvert fald landet i indbakken undervejs i processen, fordi I også så gerne vil strikke denne fine, fluffy sag.

Vaffelsweater in all its glory.

Strikkeprocessen

Vaffelsweateren strikkes oppefra og ned ved hjælp af raglanudtagninger. Desuden strikkes vendepinde i starten, så halskanten dannes. Jeg bruger teknikken German Short Rows, som du kan finde fine videoguides om på Youtube.

Jeg syntes, det var en udfordring at strikke sweateren i starten, både fordi jeg skulle lære mønsteret at kende ud fra diagram, hvilket jeg aldrig havde prøvet før, samtidigt med at jeg skulle huske, hvor langt jeg var nået i forhold til udtagninger og antal vendepinde.
Jeg blev nødt til at trevle op et par gange, fordi mønsteret blev lidt for løst. Det kan virkelig betale sig, at ændre det, man ikke er tilfreds med – især i en sweater som denne, hvor fejl meget nemt ses.

Diagram + lidt bonusinfo vedr. opskriften

En lille bonusinfo til dig, der aldrig har strikket med diagram før: det kan virkelig betale sig at lave en strikkeprøve, hvor du øver dig i at strikke mønsteret. Husk, at diagrammet læses fra højre mod venstre!

 I starten strikkes sweateren både på vrang- og retside, men senere, når der strikkes rundt, er det lidt mere ligetil at gennemskue det fine mønster. Vaffelmønsteret strikkes ud fra 4 mønsterpinde (altså 4 omgange) og det kræver 7 masker, for at mønsteret kan dannes, så det er virkelig vigtigt at tælle masker, så det hele kommer til at passe. Det lyder måske lidt kringlet, men det giver mere mening, når du går i gang med opskriften.

 
Når du strikker raglanudtagninger, vil jeg anbefale dig blot at strikke dem ret til at starte med. På næste omgang strikker du dem ind i mønsteret, hvilket vil sige at du skal gennemskue, hvilken type maske der kommer som det næste i mønsteret, fordi du nu har en “ottende maske” i rapporten. Den skal selvfølgelig passe ind! Det havde jeg meget svært ved at forstå i starten, så det tog lidt tid at gennemskue metoden. Der var også en sød følger, der anbefalede mig, at sætte en maskemarkør efter hver 7. maske, så jeg let kunne gennemskue hvilken maske den nye maske skulle være. Måske et tip til dig?

Designet
Opskriften er købt igennem Knitting For Olive.
Designet er så fint og har det flotteste hulmønster, der dannes i en kombination af omslag, aflukninger og ret og vrang. Hvis du kan den slags, kan du også strikke sweateren!

Jeg synes, at sweateren er stor i størrelsen – sørg for at måle godt efter, så sweateren kommer til at passe din krop perfekt. Jeg måtte desværre optrevle ærmerne efter jeg havde brugt sweateren lidt, fordi de simpelthen var for lange og tunge, selvom de passede på opskriftens oprindelige mål (se billedeksempler fra før og efter). Jeg er dog glad for jeg ændrede længderne, for nu passer den perfekt!
Derudover gik jeg faktisk to pindestørrelser ned ved ribkanten på ærmerne, idet det lige gav et ekstra feminint finish. Til sidst satte jeg en elastik i halskanten og ribkanten på kroppen, for lige at gøre den mere kropsnær. Små ting gør stor forskel!

Vaffelsweater med oprindelig ærmelængde.
Vaffelsweater med tilpassede ærmer.

 

Garn

Jeg har købt det oprindelige garn, der anbefales i opskriften. Jeg har strikket i tre tråde Soft Silk Mohair fra Knitting for Olive – i farven “enhjørninglilla”. Farven giver virkelig den fineste candyfloss-følelse og så er kvaliteten virkelig spitze classe, for garnet hverken knækker eller drysser.
Hvis du pønser på et garnalternativ, så er Kid Silk fra Drops også en blød og fin vinder – bare husk at være opmærksom på løbelængen, da du formentlig skal købe flere nøgler.
Jeg strikkede sweateren i en størrelse small og brugte knap 11 nøgler til projektet.

Drømmer du også om at strikke sådan en fin sky? Skriv endelig, hvis der er et par spørgsmål.

4

16 kommentarer til “Jeg har strikket: Vaffelsweater”

 1. Så fin den ble!! Jeg har selv gått i gang med denne genseren og har strikket litt feil… er det slik at diagrammet skal strikkes 4 ganger på en runde? Altså mellom hver raglanøkning?

  1. Spændende med et nyt strikkeprojekt!
   Ja, du strikker mellem hver raglanudtagning, men man skal huske at den nye udtagningsmaske kommer til at tælle med i diagrammet, så den skal “strikkes ind” så det kommer til at passe med mønsteret. 🙂

 2. Hvor ef din sweater flot. Jeg har lige købt garn og mønster til den, men er ved at opgive på forhånd, da jeg ikke forstår raglan diagrammet. Du skriver at det læses fra højre, men er det også nedefra- altså fra enden med færrest masker? Og strikkefastheden- 14 m x 23 rækker står der. Men hvad skal det måle? 10 cm???
  Håber du vil hjælpe.

  1. Hej Anette.
   Jeg kan godt forstå, du synes det er svært. Diagrammet læses nederst fra højre hjørne mod venstre. Omslagene i diagrammet strikker du ret når du er på retsiden og vrang når du er på vrangsiden. 🙂

   I forhold til strikkeprøve er det ligesom ved andre strikkeprojekter. Slå altid flere masker op, end der bør være på 10 centimeter. Fx ville jeg slå 24 masker op. Strik frem og tilbage indtil du har strikket et kvadratisk stykke. Sæt en lineal vandret på din strikkeprøve og tæl om du har 14 masker på 10 centimeter. Hvis du har for mange masker på 10 cm, skal du en pindestørrelse op, hvis du har for få, skal du gå ned i pindestørrelse. Jeg håber, det giver mening for dig. ☺️

   Hilsen Nynne

 3. Hej Nynne,
  jeg håber du kan hjælpe mig med et par opklarende spørgsmål:
  1. den kolonne i diagram A,hvor der står “gentages” – det siger sikkert sig selv – men er det fordi den skal gentages én gang pr. omgang (altså f.eks. i 2. omgang, så strikker man den del to gange?)
  2. strikkeshver omgang over alle masker inden man går videre til en ny omgang?

 4. Superflot trøje! Jeg er nået til bærestykket, men er i tvivl om diagram A, fordi der midt i diagrammet står ‘gentages’. Hvordan skal det forstås? Altså gentager man fx i omgang 2 de 7 masker, indtil man har 9 m tilbage på pinden?

  1. Hej Anette.
   Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Den opskrift, jeg har, er der ikke et diagram i. Den er muligvis opdateret siden jeg købte den. Mønsteret står blot beskrevet i min opskrift. Men man gentager mønsteret indtil omgangen ud. Husk at du skal strikke udtagningsmaskerne “ind i mønsteret”. 🙂 Ellers vil jeg råde dig til at skrive til Knitting For Olive.

   Kærligst, Nynne

   1. Mange tak for svaret, Nynne – har skrevet til Knitting for Olive, men de er ikke så hurtige på tasterne som dig, så jeg afventer. Jeg læser diagrammet sådan, at man kun skal tage 2m ud på hver pind vis 1ny maske 2 gange, men det virker samtidig lidt underligt.
    Mange hilsner og godt nytår!
    Anette

    1. Helt fint. ☺️
     Du laver udtagning på hveranden pind (pind 2 og 4 i mønsteret, mener jeg der står beskrevet), og der laves udtagning på hver side af raglanmasken x antal gange. Giver det mening? ☺️

   2. Mange tak for svaret, Nynne – har skrevet til Knitting for Olive, men de er ikke så hurtige på tasterne som dig, så jeg afventer 🙂
    Jeg læser diagrammet sådan, at man kun skal tage 2m ud på hver pind via 1 ny maske 2 gange, men det virker samtidig lidt underligt (at det ikke skal vokse mere).
    Mange hilsner og godt nytår!
    Anette

  2. Hej Annette
   Jeg er ved at strikke vaffel cardigan og har også problemer med diagrammerne når der står gentages – har du måske fået svar fra Knittingforolive.

   Jeg har travlet op et par gange og er ved at få pip Mvh.Pia

 5. Hej Nynne
  Jeg er nået til ærmerne på min vaffelsweater og skal samle masker op i ærmegabet. Kan det være rigtigt, at mønsteret ikke kommer til at passe – altså at mønsteret fra siden af kroppen ikke kommer til at fortsætte ud ad ærmet, men bliver brudt i de masker, man samler op i ærmegabet? Lige gyldigt, hvordan jeg samler maskerne op, kommer jeg til på den efterfølgende omgang at strikke vrang over ret og omvendt, så mønsteret ikke kommer til at passe i armhulen.
  Puh det var lidt svært at forklare – håber det giver lidt mening! 😀
  Bedste hilsner, Amalie

  1. Hej Amalie

   Godt spørgsmål! Jeg havde netop den samme udfordring og var i tvivl om det var meningen. Mine retmaske-riller er en lille smule forskudt fra raglan-rillen for eksempel. Mønsteret kommer ikke 100% til at passe, men det ses ikke når du har sweateren på. Kh Nynne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: