Kan du lide rullekrave med drejet ribkant? Og elsker du at slippe for at strikke ærmer? Så er Terrazzo Slipover lige noget for dig! Jeg vil tage dig med i strikkeprocessen, vise detaljer fra min strikkede version og dele detaljer om det garn, jeg har brugt.
Strikkedesigneren, der står bag denne fine opskrift, er dygtige Petieknit, som virkelig formår at lege med drejet rib i sine opskrifter. Haps, siger jeg bare! Rullekraven er fantastisk til kolde tider, men hvis du ligesom jeg hurtigt får det FOR varmt i uld, er det dejligt at slippe for ærmer.
Lad os kigge det hele nærmere.
Strikkeprocessen
Slipoveren strikkes først opdelt i forstykke og bagstykke ved hjælp af ud- og indtagninger til at forme halskanten og skuldre. Senere samles forstykke og bagstykke, hvor der strikkes rundt på pinden indtil slidsen dannes. Her opdeles projektet, idet bagstykket skal være længere end forstykket. Kanterne i slidsen strikkes undervejs, mens halskanten og ærmekanter strikkes seperat. Det vil altså sige, at der skal slåes masker op ved den dannede halskant, for at strikke rullekraven. Det samme skal gøres ved ærmekanterne.
Et lille tip: Vær opmærksom på at strikke lige stramt, når du strikker henholdsvis ret og vrang (frem og tilbage på pinden). Der kan nemt komme nogle tydelige riller, hvis strikkefastheden ikke er den samme på ret- og vrangsiden. Det kræver lidt øvelse at gøre det jævnt, men bestemt indsatsen værd!
Når du skal strikke halskanten, skal du både strikke drejet ret og drejet vrang – vær da opmærksom på din strikkefasthed, da du kan risikere at halskanten bliver for stram. Der er opgivet en strikkefasthed til halskanten, så husk at tjekke om du kan få hovedet igennem ved halsen – min blev lukket for stramt af, selvom jeg benyttede italiensk aflukning, så jeg måtte strikke det om.
Hvis du er nysgerrig på hvordan man strikker den drejet ribkant, kan jeg anbefale dig at se denne video.
Designet
Jeg har strikket i en størrelse small. Slipoveren er lidt oversize, men de fine slids- og ribdetaljer gør den så smuk og omkranser slipoveren så fint. Jeg er personligt helt vildt forelsket i den fine slids. Det gør det så pænt, at man ikke svømmer helt væk i den. Slipoveren han bruges over kjoler, bukser og langærmede bluser – kun fantasien sætter grænser og så behøver du heller ikke benytte tørklæde, når du er ude, fordi halsen allerede holdes varm af ulden.
Garnet
Jeg har strikket med:
Peruvian Highland Wool i farven 814 – fra Filcolana.
Tynn Silk Mohair i farven 6564 – fra Sandnes Garn.
Garnet kradser ikke, men det er meget slidsstærkt og jeg oplever på intet tidspunkt at det fælder. Desuden synes jeg det peruvianske uld fremhæver de flotte detaljer på slipoveren – mønsteret fremstår mere skarpt. Og så er garnet yderst varmt og perfekt til udendørs brug.
Husk at lave en strikkeprøve, inden du går i gang med projektet – og husk at vaske det. Det peruvianske uld giver sig gerne en del, når det vaskes og derfor har du først det reelle billede af hvilken pindestørrelse, du skal bruge, når du har lavet strikkeprøve og vasket prøven. For eksempel voksede min strikkeprøve faktisk og der var pludseligt færre masker på 10 cm i forhold til den angivne strikkefasthed. Det betød at jeg skulle gå en hel pindestørrelse længere ned. Hvis du er i tvivl om, hvordan man laver en strikkeprøve: se denne video fra Kimmie Munkholm.
Har du mon fået blod på tanden til at strikke Terrazzoslipover? Og i hvilken farve? Del endelig strikkeglæden med mig. 🙂
Krymmel- og strikkehilsner fra Nynne
1