Jeg sidder i skrivende stund på vores lille indgangsterrasse inde i Aarhus C. Tænk engang, hvilket planteliv, der kan gemme sig inde bag de høje, smukke bygninger? Det er lidt som at træde ind i en anden, isoleret verden fra storbyens larm og travlhed. Sikke dejligt! Indimellem glemmer jeg, at jeg bor helt centralt i Aarhus. Det er sådan noget Frederiksbjerg kan, synes jeg.

Anyways. Efter at have beundret My Balcony Farm på Instagram igennem flere år, har jeg haft tiltænkt at min blog skulle have en plantenusningskategori, så jeg kunne dele glæderne ved at udvikle en grøn og frodig urban garden på vores lille terrasse.

Terrasselivets udvikling

Jeg vil med et skud fra hoften vurdere vores indgangsparti til at være cirka 14 kvadratmeter. Det er sådan set pænt lækkert og priviligeret – men vi bor også i stuen, så der skal være nogle perks ved at bo til syne for de fleste naboer, hæhæ!

Da vi flyttede ind i lejligheden for tre år siden, var der ikke synet af fliser, Rionet eller Efeu, idet vores lejligheder er nyopførte og tidligere har været garage og gården måske lettere forsømt. Heldigvis kom der med tiden flere hyggeligheder i gården, som også har givet os mulighed for at nyde vores terrasse noget mere.

Ovenover terrassen bor vores søde overbo, som har en lækker altan, hvilket betyder for os, at store dele af terrassen har skygge det meste af dagen. Heldigvis er der områder af terrassen, hvor planterne, der kræver mere sollys, kan boltre sig og spire.

Minigarden – hvad er det? 

Min mor gav mig en Vertical Minigarden, da jeg havde fødselsdag i april og jeg må indrømme, det først er nu, den er kommet op. Jeg skulle lige greje hvordan det ville fungere på vores terrasse. Har I set sådan en før?

Det fungerer sådan at man kan tilkøbe alverdens forskellige moduler, afhængigt af hvor stor en plantevæg, man ønsker, og så kan man sætte dem sammen på forskellige måder og man kan ligeledes købe hjørner og små dele, som passer til sit køkken for eksempel.

Det er vigtigt at bruge Lecasten, så planternes rødder ikke drukner i vand. Det vil altså sige, at du ved hvert modul skal placere Lecasten og dernæst tilføje jord. Du placerer planterne ved hvert “hul” i modulet, så de kan titte ud og få sollys. Mega smart! Herefter placerer du et lille “tag” ovenpå og kan tilføje endnu et modul ovenpå. Sådan kan du faktisk blive ved indtil du har den ønskede plantevæg. Det er en smart måde at udnytte terrassen både i længden, bredden og i højden. Og så er den også bygget sådan, at regnvand kan løbe fra via et afløb, så planterne ikke drukner. Igen, mega smart!

Jeg ville egentlig gerne have hængt den op (se lige hvordan farven matcher væggen!), men nu hvor vi bor til leje, er der jo regler for at bore huller. Samtidigt er hverken Anders og jeg helt klar på at hænge den op med stærkt dobbeltklæbende tape, fordi vi ikke vil risikere at ødelægge malingen på muren. Desuden er der ikke rigtigt sol på den del af muren, hvor der er plads til at hænge den op, så nu har den fået lov at stå foran vores vindue. Det fungerer ganske godt indtil videre, fordi vi alligevel aldrig har rullet gardinerne fra ved det vindue.

Hvilke planter drysser krymmel på terrassen? 

Jeg har sået radisser og solsikke. Jeg har plantet persille, basilikum, purløg og så er der forårsløg på vej (de er sat som re-grow, så de skal liiige i gang). I min Minigarden har jeg plantet økologisk Marrokansk Mynthe, Citron Melisse, Tomat Zuckertraube, asparges-salat og 5 styks jordbærplanter (som jeg selvfølgelig ikke husker navnet på!). Man er vel planteamatør.

Ligeledes har jeg en Yuccapalme stående på terrassen samt lyngplanter hængende på Rionettet og så venter jeg lige på at se, hvad der spirer frem i min lille plante-kasse (nederste billede). Jeg har ikke sat sedler i, så jeg kan ikke huske hvad jeg har sået hvor (rookie mistake!), så jeg er meget spændt. Jeg husker at have sået ærter, men synes godt nok ikke, der er noget der ligner ærter lige pt, haha!

Sig til, hvis I kan regne det ud for mig!

Én ting er helt sikkert – jeg får en lykkefølelse af at plante, så frø og nusse. Det giver sådan en glæde og jeg føler en ro og velvære. Det lyder måske tosset for nogen, men der skal nødvendigvis ikke opfindes den helt store, dybe tallerken, før jeg kan sætte pris på hverdagen og de små glæder – bare stik mig en plante! Nu mangler jeg bare en form for bænk til terrasen, nogle lanterner og lyskæder – så er hyggen rigtigt på plads!

Hvordan ser det ud med plantelivet hos jer? Er der andre end mig, der bliver så ovenud glad af at passe planter? Eller synes I det er spild af tid?

Hvis I er nysgerrige på udviklingen af mine planter, så regner jeg med at skrive mere om det senere. Jeg synes, det er så hyggeligt. 

Krymmelkram fra Nynne

0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.