Kender I de der vinballoner med deres egne små økosystemer? Jeg synes, de er enormt fede! Det minder mig lidt om dengang, jeg var lille, hvor jeg blev dybt fascineret af flasker med små sejlbåde i. “Hvordan kom de derned?“, tænkte jeg. Jeg kunne slet ikke forstå hvordan det kunne lade sig gøre!

Og jeg synes, dét her er endnu mere sejt! For det er levende ting, der bor i flasken.

Det var Anders, der præsenterede mig for den her slags projekter for et halvt års tid siden. Han havde længe skuet til min søsters tomme vinballon og han endte med at få den i julegave. Han ville så gerne prøve at starte et lille økosystem. Og der skulle ikke meget til at overtale mig! Planter er det hyggeligste i verden!

Om at plante i en kæmpe flaske

Forleden kastede vi os ud i projektet. Vi har læst frem og tilbage på nettet om hvad der fungerer bedst og  vi er kommet frem til at det hele er en balancegang til at starte med.

Vi var for nyligt i Bauhaus for at købe lidt forskelligt fra planteland til at pryde terrassen med. Samtidigt kiggede vi nysgerrigt efter en lille plante til det her flaskeprojekt. Gerne en plante, der var glad for at bo i et lidt lunt og især fugtigt miljø. Efter nogen tid fandt vi en lille minibregne – som skabt til vores projekt!

Først og fremmest fyldte vi jord i flasken ved hjælp af en ganske velfungerende hjemmelavet tragt (Jovist, man kan meget med et stykke papir og noget tape!). Så rodede vi rundt i jorden med en pind, for at fordele det mere jævnt. Dernæst forsøgte vi at lave et hul til planten, så vidt muligt. Herefter kom det mest spændende øjeblik, hvor planten skulle proppes ned igennem flaskehalsen. Det var ikke det sjoveste øjeblik for planten, tror jeg ikke. Den fik i hvert fald en idé om hvordan, det er, at være menneskebaby og blive ploppet ud igennem en meget smal passage. På skønneste vis, formåede jeg ved hjælp af en pind og muligvis lidt magi, at lande planten ned i det gravede hul. Herefter måtte jeg ved hjælp af pinden dække plantens rødder til med jord.

Efter alt det asen og masen med jord, er der som resultat også kommet lidt jord på siderne. Af frygt for at komme til at overvande planten og det omkringliggende miljø, turde vi ikke hælde for meget vand ned langs siderne, så derfor måtte vi lade jorden sidde i siderne og acceptere dette meget simple og rå udtryk af et økosystem (indtil videre).

Forhåbentlig vokser bregnen sig stor og stærk og måske kan vi pynte miljøet mere og mere. Vi har valgt at holde systemet delvist åbent her fra start (vi mangler en prop), men forhåbentligt kommer økosystemet på sigt til at køre af sig selv. Det skal jeg nok opdatere på!

 

Ting, der er vigtigt at vide: 

  • Du skal vælge planter som tåler et fugtigt og tropisk miljø. Kaktus og blomster kan ikke overleve at bo i flasken.
  • Du kan vælge mellem at have et lukket økosystem, et delvist åbent eller et helt åbent økosystem. Alt afhængigt af hvad du vælger kan det have indflydelse på hvor meget “arbejde” der er i at holde liv i det.
  • Man skal virkelig passe på med at overvande.
  • Der kan forekomme kondens på indersiden af flasken, hvilket er naturligt, men du må gerne tørre det af i siderne, hvis det er muligt for dig (det er det ikke for os.).
  • En god idé er at bruge Lecasten til at ligge i bunden, så de kan opsuge overskydende vand.

 

Hvad tænker I om det? Er det noget I selv kunne tænke jer at prøve af? Man kan sagtens være mere kreativ og lave en masse flotte lag af jord, sten og sand i flasken, afhængigt af hvad man godt kan lide. 

Jeg vil gerne opdatere jer løbende herinde, hvis der er interesse for det?

 

1

2 thoughts on “Sig hej til hr. Vinballon”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.