Det er sjovt at nusse om planter – så hvad siger I til at give jer i kast med en avocadoplante? Der er noget smukt i dét projekt, fordi man regrow’er den kerne, man som oftest smider ud, når avocadoen for længst er spist. Så lad os tænke lidt bæredygtigt og få en plante ud af det.

Jeg ved dog godt, at det her er ikke et originalt og uset projekt at finde på internettet. Jeg har set så mange dele deres fine avocadotræer på nettet og jeg har altid fået at vide, at det er et super bøvlet projekt at kaste sig ud i. Men en dag tænkte jeg, at det var på tide, at kaste mig ud i det. Jeg surfede lidt på nettet efter tips og tricks, og én ting, der er helt sikkert: der er mange do’s and dont’s, men mit tip er at du prøver dig frem.

 

Hvordan gør jeg?

Jeg har prøvet to versioner indtil videre og jeg kan anbefale dem begge. Fælles for begge versioner er, at det hele går hurtigere, hvis du fjerner den ydre skal på stenen forinden. Det hjælper stenen hurtigere på vej til at danne et rodnet. 

Avocadosten med tandstikker (klar indenfor 1-2 måneder)

Jeg havde hørt, at denne version kunne tage lang tid – ganske rigtigt. Hvis du benytter af denne teknik, skal du regne med at vente på et rodnet i 1-2 måneder. 

Rengør stenen. Fjern skallen. Vend stenen med den “spidse” ende opad, det vil sige, at det bredeste stykke skal vende nedad, fordi det er dér roden dannes. Tag 4 tandstikker og stik dem med en 45-grader vinkel ind i stenen (tandstikkerne kommer til at holde stenen på plads i vandglasset). Du skal nu sætte stenen i vand, ved at fylde et glas med vand og ligge stenen i, så tandstikkerne akkurat hviler på glassets kant. Og vupti! Du kan nu vente på at der titter en lille rod frem. Sørg for altid at have vand der dækker det nederste af stenen. 

Avocadosten i plasticpose (klar indenfor 2-4 uger)

Det her trick er det aller sejeste, synes jeg! Tag en avocado-sten, vask den og fjern skallen. Pak den ind i vådt køkkenrulle og læg den i en plastikpose med luft i og knude på toppen. Læg den et sted, hvor der er lunt og gerne lidt fugtigt. Jeg har lagt mine sten ved siden af vaskemaskinen. Plastikposen skaber en drivhuseffekt, der medfører kondens på indersiden af posen. Stenen vil begynde at danne små rødder.

Potning, pasning samt tips og tricks

 • Din sten er klar til at blive pottet, når den har flere centimeter rod og måske endda er begyndt at danne stilk i toppen
 • Fyld en potte med lecasten, som kan dræne overskydende vand.
 • Fyld potten med pottemuld og lav et hul til stenen.
 • Sørg for at få rødderne dækket godt til med jord. Hvis du er i tvivl om noget er rod eller stilk, så dæk det til. Stilken skal nok finde op mod lyset, hvis det skulle ske at være plantens stamme.
 • Spar ikke på vandet: plantens jord skal helst ikke udtørres.
 • Den elsker sollys, så være ikke bleg for at stille den i direkte sol.
 • Jeg gav mine sten lidt stueplante-gødning i starten, da de blev pottet.
 • Vend planten dagligt, for stilken søger lyset og “drejer” sig nemt, så stammen kan blive skæv.
 • Sidst men ikke mindst: Husk at give den ros for det smukke arbejde! Og gå i gang med en ny sten. 😉

Jeg håber, I får held med jeres plantenusning! Del gerne jeres små avocado-projekter med mig inde på Instagram, så vi kan motivere og inspirere hinanden. <3

5

2 thoughts on “Plante-guide: Sådan forvandler du en Avocado-sten om til en plante”

 1. Hej Nynne. Sikke en fin guide du har lavet med at gro advocado plante. Det er så sjovt at eksperimentere med! Men, hvordan bærer du dig af med at få skallen af? Jeg synes nemlig ikke, at den er let at få af. Har du nogle gode fif? 🙂 Bedste hilsner fra Charlotte.

  1. Hej Charlotte

   Dejligt at høre, du har lyst til at kaste dig ud i sådan et projekt! Godt spørgsmål med skallen. Det kan jeg eventuelt lige supplere i blodindlægget. Umiddelbart lod jeg kernen ligge i et par timer, så skallen lige kunne tørre lidt, så var det nemmere at pille af med en lille urtekniv – lidt ligesom når man skraber nye kartofler. Man skal blot være forsigtig med at ridse og gøre skade på kernen. 🙂 Giver det mening?

   kh Nynne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.